poniedziałek, 18 stycznia 2016

Szybka i pyszna pizza domowa

Dawno nie podrzucałam Wam tutaj przepisu na jakiś szybki i smaczny obiad. Dzisiaj poniedziałek, wszyscy z trudem otwieramy oczy, gdy budzik rano dzwoni, a i tak później non stop ziewamy. Dlatego cały dzień siedzi nam w głowie jedna myśl - jak wrócę do domu to położę się spać. Jednak gdy już wracamy z pracy w domowe progi, uświadamiamy sobie, że jest godzina 17:00. Zanim przygotujemy i zjemy obiad, będzie już wieczór i gdybyśmy się teraz położyli do łóżka na małą drzemkę - to na pewno nie zaśniemy w nocy i znowu będziemy niewyspani rano (błędne, chore koło). Niestety nie jestem bogaczem. Nie mogę codziennie stołować się na mieście w restauracjach, a miłośnikiem gotowania też nie jestem. Jednak cenię sobie w kuchni przepisy szybkie, najlepiej zdrowe (ale wiadomo, że z tym bywa różnie) i  najważniejsze dania, które są proste. Dlatego ja jako kuchenny leniuszek przychodzę do Was z przepisem na "danie", które chyba każdy kocha, bo można je zrobić w zgodzie z własnymi kubkami smakowymi. O czym mowa? Oczywiści o pizzy, do której możecie wrzucić wszystkie dobre (nie zepsute) składniki. Co najważniejsze, pizza zrobiona przez nas w domu jest tańsza i zdrowsza od tej kupnej czy mrożonej. Ja wypróbowałam masę przepisów aż wreszcie złączyłam je w jedno i stworzyłam swój sposób na domową i pyszną PIZZĘ ;)
No to lecimy, Hej!




Składniki:
Ciasto
Mąka pszenna 250g
Mąka razowa 250g (można zrobić tylko z jednego rodzaju mąki, przy czym ciasto z razowej mniej wyrasta, dlatego lepiej wtedy dodać więcej drożdży)
Przyprawy: czerwona papryka, oregano, bazylia, przyprawa do pizzy
drożdże świeże ok. 40g
woda 300 ml
Olej 1 łyżka
1 łyżeczka cukru (opcjonalnie
1 łyżeczka soli (opcjonalnie)


Sos na spód pizzy:
3 łyżki przecieru pomidorowego
2 ząbki czosnku
łyżka oliwy z oliwek
przyprawy: papryka czerwona, oregano, bazylia, papryka ostra
woda (na oko aż powstanie konsystencja sosu)
(Można tez wymieszać z ketchupem, żeby miało smak)


Do jednej dużej miski wsypujemy: mąkę, przyprawy, sól i cukier.


 
W osobnej mniejszej misce rozdrabniamy drożdże dodajemy olej, cukier i zalewamy letnią wodą.

Wszystko razem mieszamy i następnie wlewamy do wcześniej przygotowanej mąki z przyprawami. Wyrabiamy ciasto, w zależności od konsystencji można dodać jeszcze wodę lub mąkę.
Odstawiamy w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką, żeby nam ładnie wyrosło.
W międzyczasie wkładamy do pieca blachę na której będziemy piekli pizzę. Ustawiamy piekarnik na 200C (ja wybieram termo obieg z dolną grzałką, ale może też być tylko dolna grzałka). Następnie kroje wszystkie składniki, to zależy od Was na co aktualnie macie ochotę, ew. to co macie w lodówce.
Gdy nam jeszcze rośnie ciasto a piekarnik się nie zagrzał robię sos. Do małej miseczki dodaje po kolei: 3 łyżki przecieru pomidorowego, łyżeczka ketchupu, 2 ząbki czosnku, przyprawy, pół łyżeczki oliwy z oliwek i wodę tak żeby powstała konsystencja sosu. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy wg własnych upodobań.
Gdy ciasto nam już urośnie zbijamy je w kulkę, dzielimy na dwie równe połówki. Naoliwiamy lekko ręce i smarujemy nimi papier do pieczenia, żeby spód pizzy nam się nie przykleił. Następnie wyrabiamy ciasto w kształci koła.
Dodajemy po kolei sos ser i dodatki. Można, ser dodać na górę jednak to najczęściej praktykowane jest w restauracjach, żeby "oszukać" klienta :).

Przygotowaną pizzę, na papierze przenosimy na rozgrzaną blachę i pieczemy przez ok 8-9minut. Temperaturę można zmniejszyć do 180C.  Ja najlepiej lubię pizzę z rukolą i zamiast żółtego sera używa sera mozzarella :) 
SMACZNEGO! :)
Dajcie znać czy Wam smakuję. A może macie inne równie dobre i sprawdzone przepisy! :)
Trzymajcie się ciepło w ten mroźny poniedziałek.

10 komentarzy:

  1. Ja mam zawsze problem z ciastem na pizze, wychodzi mi takie gumowate, może z tego przepisu mi się uda. Uwielbiam zielone w pizzy a z rukolą to już bajka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja używam mąki rzekomo przeznaczonej do pizzy i jest bardzo dobre. Polecam! :)

      Usuń
    2. Też musiałabym spróbować z taką mąką :D!

      Usuń
    3. A jeżeli chodzi o ciasto, to mnie też takie wychodziło, ale cała tajemnica tkwi w tym, żeby nagrzać blachę aby w momencie wyłożenia pizzy spód dostał odpowiedniej temperatury :) Czekam zatem na relacje jak sprawdzi się przepis :D

      Usuń
  2. Bardzo lubię domową pizzę, zdecydowanie o wiele bardziej niż taką z pizzeri. No chyba, że jestem we Włoszech ;) Ostatnio rozkochałam się w pizzy ze szpinakiem, orzechami włoskimi i pestkami dyni <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Brzmi wybornie! I na dodatek bez mięsa, czyli coś co uwielbiam :D! Muszę spróbować jak tylko skosztuję od razu napiszę jak wrażenia :)

      Usuń
  3. Domowe jedzonko smakuje zawsze lepiej ;) Ja też uwielbiam robić domowe pizze ;) Chętnie wypróbuje twój przepis ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super cieszę się i czekam na informacje jak wyszła pizza :) też lubię domowe i dobrze znane jedzenie przynajmniej w jakimś procencie wiem co jem :)

      Usuń
  4. domowa pizza jest jedyna w swoim rodzaju i zawsze smakuje fantastycznie, chociaż dawno jej nie robiłam, bo po prostu nie mam czasu. ;) mnie obecnie powrót z pracy zdarza się dopiero po 20, więc ostatnie na co mam wtedy ochotę to gotowanie i nieco z przymusu robię rzeczy, które wymagają mniejszej ilości pracy. ;)
    ale taką chętnie bym zjadła. ;)
    pozdrawiam serdecznie.
    http://poprostumadusia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak to prawda, ostatnio mam podobnie, ale najczęściej taki misz masz staram się robić w soboty gdy mam trochę więcej czasu a jednak nie chce go wykorzystać całego na gotowaniu :) A w sumie to bardzo kreatywne gotować coś na szybko :D!

      Usuń