No to lecimy, Hej!
Składniki:
CiastoMąka pszenna 250g
Mąka razowa 250g (można zrobić tylko z jednego rodzaju mąki, przy czym ciasto z razowej mniej wyrasta, dlatego lepiej wtedy dodać więcej drożdży)
Przyprawy: czerwona papryka, oregano, bazylia, przyprawa do pizzy
drożdże świeże ok. 40g
woda 300 ml
Olej 1 łyżka
1 łyżeczka cukru (opcjonalnie
1 łyżeczka soli (opcjonalnie)
Sos na spód pizzy:
3 łyżki przecieru pomidorowego
2 ząbki czosnku
łyżka oliwy z oliwek
przyprawy: papryka czerwona, oregano, bazylia, papryka ostra
woda (na oko aż powstanie konsystencja sosu)
(Można tez wymieszać z ketchupem, żeby miało smak)
Do jednej dużej miski wsypujemy: mąkę, przyprawy, sól i cukier.
W osobnej mniejszej misce rozdrabniamy drożdże dodajemy olej, cukier i zalewamy letnią wodą.
Wszystko razem mieszamy i następnie wlewamy do wcześniej przygotowanej mąki z przyprawami. Wyrabiamy ciasto, w zależności od konsystencji można dodać jeszcze wodę lub mąkę.
Odstawiamy w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką, żeby nam ładnie wyrosło.
W międzyczasie wkładamy do pieca blachę na której będziemy piekli pizzę. Ustawiamy piekarnik na 200C (ja wybieram termo obieg z dolną grzałką, ale może też być tylko dolna grzałka). Następnie kroje wszystkie składniki, to zależy od Was na co aktualnie macie ochotę, ew. to co macie w lodówce.
Gdy nam jeszcze rośnie ciasto a piekarnik się nie zagrzał robię sos. Do małej miseczki dodaje po kolei: 3 łyżki przecieru pomidorowego, łyżeczka ketchupu, 2 ząbki czosnku, przyprawy, pół łyżeczki oliwy z oliwek i wodę tak żeby powstała konsystencja sosu. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy wg własnych upodobań.
Gdy ciasto nam już urośnie zbijamy je w kulkę, dzielimy na dwie równe połówki. Naoliwiamy lekko ręce i smarujemy nimi papier do pieczenia, żeby spód pizzy nam się nie przykleił. Następnie wyrabiamy ciasto w kształci koła.
Dodajemy po kolei sos ser i dodatki. Można, ser dodać na górę jednak to najczęściej praktykowane jest w restauracjach, żeby "oszukać" klienta :).
SMACZNEGO! :)
Dajcie znać czy Wam smakuję. A może macie inne równie dobre i sprawdzone przepisy! :)
Trzymajcie się ciepło w ten mroźny poniedziałek.
Ja mam zawsze problem z ciastem na pizze, wychodzi mi takie gumowate, może z tego przepisu mi się uda. Uwielbiam zielone w pizzy a z rukolą to już bajka :)
OdpowiedzUsuńJa używam mąki rzekomo przeznaczonej do pizzy i jest bardzo dobre. Polecam! :)
UsuńTeż musiałabym spróbować z taką mąką :D!
UsuńA jeżeli chodzi o ciasto, to mnie też takie wychodziło, ale cała tajemnica tkwi w tym, żeby nagrzać blachę aby w momencie wyłożenia pizzy spód dostał odpowiedniej temperatury :) Czekam zatem na relacje jak sprawdzi się przepis :D
UsuńBardzo lubię domową pizzę, zdecydowanie o wiele bardziej niż taką z pizzeri. No chyba, że jestem we Włoszech ;) Ostatnio rozkochałam się w pizzy ze szpinakiem, orzechami włoskimi i pestkami dyni <3
OdpowiedzUsuńBrzmi wybornie! I na dodatek bez mięsa, czyli coś co uwielbiam :D! Muszę spróbować jak tylko skosztuję od razu napiszę jak wrażenia :)
UsuńDomowe jedzonko smakuje zawsze lepiej ;) Ja też uwielbiam robić domowe pizze ;) Chętnie wypróbuje twój przepis ;)
OdpowiedzUsuńSuper cieszę się i czekam na informacje jak wyszła pizza :) też lubię domowe i dobrze znane jedzenie przynajmniej w jakimś procencie wiem co jem :)
Usuńdomowa pizza jest jedyna w swoim rodzaju i zawsze smakuje fantastycznie, chociaż dawno jej nie robiłam, bo po prostu nie mam czasu. ;) mnie obecnie powrót z pracy zdarza się dopiero po 20, więc ostatnie na co mam wtedy ochotę to gotowanie i nieco z przymusu robię rzeczy, które wymagają mniejszej ilości pracy. ;)
OdpowiedzUsuńale taką chętnie bym zjadła. ;)
pozdrawiam serdecznie.
http://poprostumadusia.blogspot.com/
Tak to prawda, ostatnio mam podobnie, ale najczęściej taki misz masz staram się robić w soboty gdy mam trochę więcej czasu a jednak nie chce go wykorzystać całego na gotowaniu :) A w sumie to bardzo kreatywne gotować coś na szybko :D!
Usuń